W tym roku uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Targowisku po raz drugi wzięli udział w ogólnopolskiej kampanii Fundacji „Dobre Życie”.
W dniach od 16 do 23 października 2015r. trwa "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole". Jej celem jest podniesienie świadomości konsumentów na temat prawidłowego odżywiania, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz zainteresowanie uczestników tym, co kładą na talerzu. W naszej szkole 21 października odbyło się spotkanie uczniów z Paniami: Anną Słodką oraz Anną Janią. Panie ubrane w stroje ludowe, przedstawiły, w jaki sposób wypiekało się chleb w warunkach domowych. Pokazały krok po kroku, jak z ziarna powstawał chleb. Przybliżyły temat ciężkiej pracy na roli oraz zwróciły uwagę na pracę kobiet i dzieci w gospodarstwie w minionych czasach.
Podczas spotkania miała miejsce promocja i degustacja buchty drożdżowej ze śliwkami oraz chleba pieczonego w warunkach domowych. Mieliśmy okazję zwrócić uwagę na walory zdrowotne i smakowe wypieków oraz zapach świeżo pieczonego chleba oraz ciasta, które znacząco różni się od sklepowego pieczywa.
DZIĘKUJEMY
Paniom: Annie Słodkiej oraz Annie Janii
za przeprowadzenie bardzo ciekawego spotkania ubogaconego prezentacją strojów ludowych oraz muzealnych już dzisiaj sprzętów gospodarstwa domowego.
Pani Laurze Jasińskiej za upieczenie chlebów.
Paniom Annie Janii i Annie Słodkiej za upieczenie buchty drożdżowej ze śliwkami.