Brudne dzieci to szczęśliwe dzieci… zwłaszcza, gdy pobrudzą się w kuchni. Wiedzą o tym przede wszystkim ci którzy, 21 kwietnia uczestniczyli w trzecich już warsztatach z cyklu „Smaki Tradycji" zorganizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Szarowie.
Chętnych do gotowania w Gminie Kłaj zadecydowanie nie brakuje, co było widoczne na piątkowy warsztatach. Tym razem dzieciaki pod okiem doskonałych gospodyń z KGW Szarów zajęli się cukiernictwem.
Uczestnicy zajęć dowiedzieli się m.in. czym jest krem brûlée, co sprawia, że baklawa jest tak słodka, co dodaje się do tiramisu i z jakiego kraju pochodzą gofry. Po zgłębieniu wiedzy teoretycznej, zajęto się praktyką. Dzięki zapałowi i zwinnym palcom małych cukierników na koniec zajęć, w domu kultury roznosił się wspaniały zapach rogalików z marmoladą i czekoladą.
Projekt realizowany jest przez Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Kłaj z udziałem Koła Gospodyń Wiejskich w Szarowie i przy wsparciu finansowym Gminy Kłaj.