RSS

Aktualności

  • Sunday, 7 June 2015r. Kultura

    „Kuchnia Eksperymentalna. Przygody w układzie pokarmowym” - zaproszenie na warsztaty

    Pierwsze spotkanie kulinarnych odkrywców. Temat przewodni: w przedsionku układu pokarmowego. Każdego dnia w naszej jamie ustnej produkujemy około 1 litra śliny dziennie.

    Każdego dnia nasza ślina dzielnie zabiera się do nadtrawienia tego, co jemy. Ale nie tylko. Ślina ułatwia rozpoznanie smaku, chroni nas przed bakteriami, działa przeciwbólowo, a nawet podnosi nastrój. Tymczasem ślina jest uważana za wstydliwą wydzielinę. Nie wolno się ślinić, nie wolno pluć, nie wolno śliną czyścić plam, a obślinione jedzenie, które przypadkowo wypadło nam z ust, jest na cenzurowanym. Kulinarni odkrywcy śliny się nie boją! Warsztaty „Kuchnia Eksperymentalna” mają na celu pokazanie dalszych losów naszego pysznego jedzenia, które znika w naszej jamy ustnej, by później wyjść w mało atrakcyjnej formie i strukturze. Tematem pierwszego spotkania jest poznanie przedsionka naszego układu pokarmowego. Przyglądniemy się językowi oraz ślinie. Będziemy sprawdzać nasze wyczucie smaku w ślepych testach, sprawdzimy świat bez śliny, przetestujemy najbardziej efektywne przeżuwanie pokarmów, oraz zmierzymy się oko w oko z naszą wstydliwą śliną – tak, będziemy pluć! Zapowiada się apetyczna zabawa. Warsztaty są skierowane dla osób dorosłych, jak i młodzieży. Są one połączeniem nauki i zabawy. Kiedy i gdzie: 27 lipiec, godz. 18.00, Dom Kultury w Targowisku. Warsztaty poprowadzi Magdalena E. Sala. Wstęp wolny, liczba miejsc ograniczona – należy do 20 lipca zgłosić swoje uczestnictwo: 793 928 027,

Galeria