RSS

Aktualności

  • Thursday, 22 February 2018r. Informacje

    Rolniku, hodowco trzody chlewnej

    ROLNIKU, HODOWCO TRZODY CHLEWNEJ

    zgodnie z §1a rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lutego 2018r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku  z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń  ( Dz. U. z 2018r. poz. 360 ) wprowadzono poza obszarem ochronnym, objętym ograniczeniami oraz obszarem zagrożenia na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:

    nakaz :
    a) karmienia świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
    b) prowadzenia rejestru środków  transportu  do  przewozu  świń  wjeżdżających na  teren  gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
    c) zabezpieczenia budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,
    d) utrzymywania  świń  w  odrębnych, zamkniętych  pomieszczeniach, w  których  są  utrzymywane  tylko świnie, mających  oddzielne  wejścia  oraz  niemających  bezpośredniego  przejścia  do  innych pomieszczeń, w których  są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
    e) wykonywania  czynności  związanych  z  obsługą  świń  wyłącznie  przez  osoby,  które  wykonują  te czynności  tylko  w  danym  gospodarstwie,
    f) stosowania  przez  osoby  wykonujące  czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka  szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
    g) bieżącego oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
    h) używania przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
    i) wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także stałego utrzymywania tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
    j) sporządzenia  przez  posiadaczy  świń  spisu  posiadanych  świń,  z  podziałem  na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
    k) zabezpieczenia wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5m, związanym  na  stałe  z  podłożem – w  przypadku  utrzymywania  świń  w  gospodarstwie  w  systemie otwartym

    zakaz :
    a) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego 
    b) wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt

    W/w wymogi wchodzą w życie z dniem 28 lutego 2018r. 

Galeria