INFORMACJA
OBOWIĄZEK REJESTRACJI
DZIAŁALNOŚCI ROLNICZEJ
W PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ
PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W WIELICZCE PRZYPOMINA O OBOWIĄZKU REJESTRACJI W PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ DZIAŁALNOŚCI ROLNICZEJ. REJESTRACJA ODBYWA SIĘ POPRZEZ ZŁOŻENIE WNIOSKU NA URZĘDOWYM FORMULARZU DOSTĘPNYM NA STRONIE INTERNETOWEJ: http://pssewieliczka.wsse.krakow.pl/index.php/druki LUB
BEZPOŚREDNIO W POWIATOWEJ STACJI SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNEJ W WIELICZCE, UL. STROMA 11.
WNIOSEK O WPIS DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ SKŁADAJĄ ROLNICY PROWADZĄCY DZIAŁALNOŚĆ W ZAKRESIE:
1. Produkcji pierwotnej (oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarskich przed ubojem. Oznacza także łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego. BEZ PROWADZENIA SPRZEDAŻY);
2. Dostaw bezpośrednich (oznacza bezpośrednie dostawy dokonywane przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta końcowego (m.in. sprzedaż na targu) lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego. Dostawy bezpośrednie mogą obejmować produkty produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, takie jak: zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby — uprawne, pochodzące wyłącznie z własnych upraw lub hodowli producentów produkcji pierwotnej, niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, oraz pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego);
3. Rolniczego Handlu Detalicznego;
4. Gospodarstw agroturystycznych.
W przypadku prowadzenia przez rolników innej działalności np. produkcji w warunkach domowych wymagane jest złożenie wniosku o zatwierdzenie i wpis do ww. rejestru zakładów.
Wszelkie informacje dot. rejestracji dostępne są pod numerem telefonu:
12 288-01-38 wew. 105.