RSS

Aktualności

  • Tuesday, 5 September 2023r. Informacje

    Nareszcie jest filmik konkursowy KGW Gruszki

    Zapraszamy do oglądania, udostępniania i polubienia

    UWAGA!

    Ilość wyświetleń liczona jest bezpośrednio z kanału YouTube Stowarzyszenia Innowatorów Wsi:

    Liczą się tylko udostępnienia z tego profilu Stowarzyszenia Innowatorów Wsi na FB

    Dlatego klikamy w link i udostępniamy!

    Zapraszamy do głosowania!

    Przepisy Pań z KGW Gruszki!

    Zupa grysikowa

    Składniki na 10 porcji:

    • 1 mały kurczak lub ćwiartka z kurczaka,
    • szyja z indyka,
    • nogi i skrzydełka z kaczki,
    • 1 średnia marchewka,
    • 1 pietruszka, pół selera,
    • 1 mała cebula,
    • 4 średnie ziemniaki,
    • 4–6 łyżek grysiku (kasza manna)
    • ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz,
    • 500 g fasoli Jaś.

    Fasolę moczymy przez noc, odlewamy wodę i gotujemy w osolonej wodzie. Opłukane mięso zalewany zimną wodą (około 3 l), zagotowujemy powoli, po zagotowaniu zbieramy z powierzchni pianę. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy, solimy, gotujemy na wolnym ogniu. Po około 40 minutach dodajemy grysik, czyli kaszę mannę, uważając, żeby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kawałkami mięsa i ugotowaną wcześniej fasolą.

    Kurczak faszerowany po gruszczańsku

    Składniki na 4 porcje:

    • średni kurczak,
    • 250 g mięsa mielonego,
    • 100 g wątróbki drobiowej,
    • 100 g słoniny,
    • 2 łyżki bułki tartej,
    • 50 g masła,
    • 1 jajko,
    • 1 pęczek natki pietruszki,
    • 1 mała cebula,
    • sól i pieprz, przyprawa do kurczaka lub czerwona słodka papryka (według uznania).

     

    Kurczaka rozcinamy wzdłuż mostka, wycinamy piersi, filety kroimy w plastry i odstawiamy delikatnie, tak żeby nie pociąć skóry. Oddzielamy kości klatki piersiowej od mięsa, potem usuwamy kości z podudzia – technika taka sama, jak przy przygotowaniu luzowanej kaczki. Skrzydełka zostawiamy w całości, zapewni to im ładny kształt. Tak przygotowanego kurczaka faszerujemy. Wątróbkę, słoninę, cebulę, natkę pietruszki bardzo drobno kroimy, dodajemy resztę składników i wyrabiamy farsz na jednolitą masę. Farszem napełniamy kurczaka, na farsz kładziemy plastry mięsa z piersi, nadajemy kurczakowi ładny kształt i zszywamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, pieczemy około 1,5–2 godziny (1 godzina na kilogram mięsa). Podajemy na ciepło z dodatkiem ryżu z warzywami i surówki z gruszką, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przystawkę. Pokrojony na plastry i zalany galaretą sprawdzi się, jako galantyna z drobiu. Projekt sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Galeria